Jazz på Kaarstad – konsertanmeldelse av Elisabeth Bolli Anundsen

Klokka er 13.00, og det er siste dag før påske for musikkstudentene. Dette ble feiret med jazz i konsertsalen på Kaarstadbygget. Jazzkvartetten bestående av musikkstudenter ved Høgskulen i Volda vartet opp med konsert. Denne valgte de å kalle kvart på jazz.

Jazzkvartetten består av fire musikkstudenter ved Høgskulen i Volda. Konserten er et arbeidskrav de har i faget utøving og formidling denne våren. Gruppen består av Elise Sandøy Skarstein på barryton og trompet, Magnus Solheim på slagverk, Marius Jørgenstuen på piano og Alexander Laberg på Tuba. De hadde også med seg to gjesteartister, Preben Dale og Knut Larsen. Gruppen er sammensatt for anledningen, men man kan merke det gode samspillet dem imellom. Det er en intim og lattermild stemning denne torsdagen, og bandet har ikke noe i mot å ta en liten vits eller tulle med seg selv mellom numrene. Publikumet er lite, og konserten foregår fremfor sceneteppet. Dette skaper en intimkonsert der publikummet blir en naturlig del av selve konserten.

jazz på kaarstad

Jazzkvartetten spilte «Summertime» fra musikalen Porgy and Bess komponert av George Gershwin.

Jazzkvartetten varter opp med mye forskjellig, og det er vanskelig å tro at alle disse numrene faktisk er jazz. Konserten åpner med et vennlig håndtrykk, så setter de i gang. Det første vi får høre er Oh when the saints der de to siste marsjerer inn på scenen. Dette er vel den mest kjente låta vi får høre, men det er ikke negativt av den grunn. Vi får høre jazz i forskjellige former. Alt fra standard til jazzrock er med på programmet. Vi får blant annet høre låta nature boy mest kjent av Nat King Cole. Denne gangen er det gjesteartist Preben Dale som synger. Vi får også et gjensyn med et annet musikkprojekt fra i fjor med navnet Trilogien. Dette var et band som fremførte egenskrevet jazzrock. Man kan vel nesten påstå at de skapte sin egen sjanger. Her får vi se den andre gjesteartisten, Knut Larsen på gitar. Man kan se samspillet mellom artistene på scena og hvor gjennomøvd repertoaret er. Denne konserten er akkurat passe lang og har ikke et eneste kjedelig øyeblikk. Det beveges til musikken, og publikum klapper i takt. Det kommuniseres innad i bandet med mye kroppsspråk og øyekontakt, og det er facinerende å se gruppedynamikken i denne kvartetten. Man må også nevne at det tekniske nivået på det som fremføres er høyt. Hver person får sin sjanse til å briljere og overbeviser med glans. I denne konserten er det tydelig at det melodiøse, rytmikken og ikke minst oppbygging er sentralt og blir brukt som virkemidler.

Man skulle tro at en konsert klokka 13:00 på en torsdag gjort uten noe som helst lyssetting skulle være kjedelig. Tross dette klarer jazzkvartetten å overbevise med sitt høye tekniske nivå og innlevelse. Timingen på stoppene er helt presise, og det spilles med både stor fart og glede. Man kan lene seg tilbake, lukke øynene og drømme seg bort om man vil. Sammensetningen av instrumentene er interessant nok i seg selv, og det blir nemt at det er lagt mye arbeid i å arrangere denne musikken for nettopp denne sammensetningen. Personlig lærte jeg at det trenger ikke å være en tradisjonell sammensetning av instrumenter for at en konsert skal bli bra. Man må bare øve og tørre å prøve noe nytt. Jazzkvartetten skal ha ros for dette. Jeg fikk en opplevelse av at jazz er mye mer enn det man først tror, og jeg storkoste meg på konsert.

Elisabeth Bolli Anundsen.
26.03.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>